Despre animale si pasari din toata lumea
ANIMALE care:
*traiesc pe langa casa omului (domestice)
CAINELE - Are mirosul si auzul foarte dezvoltate, este un bun alergator si inotator. Datorita contactului cu omul, da dovada de insusiri ce nu pot fi intalnite la alt animal. Sunt mai multe rase de caini care, toate aduc foloase omului, ajutandu-l, de pilda, la vanatoare, la cautarea si salvarea accidentatilor din munti, pazirea turmelor, etc.
VACA - Este un ierbivor rumegator. A fost domesticita inca din epoca preistorica. Se hraneste cu iarba, fan, sfecla tocata, etc. Aduce numeroase foloase omului: carnea, laptele pentru alimentatie, coarnele si pielea pentru industrie. Prin incrucisari si selectii s-au creat mai multe rase.
OAIA - Este un ierbivor rumegator, crescuta pentru carnea, laptele si blana sa. Sunt mai multe rase de oi, unele cu lana mai fina: rasa merinos, caracul, turcana, tigaie, etc.
PORCUL DOMESTIC - Provine din speciile salbatice. Este foarte lacom si nu este pretentios la mancare. Cresterea porcilor se facea inca din timpuri stravechi. Astazi are un caracter industrial si este foarte rentabila, carnea si grasimea se utilizeaza pentru alimentatie, iar restul se valorifica in industrie.
*traiesc in paduri (salbatice)
LUPUL - Este raspandit atat in padurile de la munte, cat si in cele de la ses. Are auzul, vazul si mirosul foarte dezvoltate. Vanator nesatios si siret, ataca animalele din padure si cele de langa casa. Este vanat datorita pagubelor pe care le aduce.
CAPRIOARA - Traieste aproape in toate padurile din tara, chiar si prin culturile de cereale. Are un mers gratios si este o buna alergatoare pe distante scurte, fiind si o buna inotatoare. Se hraneste cu plante fragede, frunze si mladite tinere.
URSUL - Este cel mai puternic rapitor din padurile noastre, este de o agilitate si viteza uimitoare. Se catara cu usurinta in copaci si este un bun inotator. Se hraneste cu hoituri, animale si vite de casa pe care le omoara, dar si cu zmeura, miere de albine, rozatoare. Iarna dormiteaza in barlog.
VULPEA - Poate fi intalnita in toate regiunile tarii. Are simturile foarte agere. Se hraneste cu animale mici pe care le vaneaza cu multa siretenie, ataca si cotetele de pasari, dar cand e infometata se multumeste numai cu rozatoare sau carabusi. Este vanata atat pentru blana cat si pentru pagubele pe care le aduce.
*traiesc in jungla
GIRAFA - Traieste in Africa, in carduri mici. Datorita gatului foarte lung, poate manca din crengile cele mai inalte ale arborilor. Cand trebuie sa bea, n-o poate face decat indepartand picioarele din fata foarte mult.
TIGRUL - Traieste in Asia. Este unul dintre cele mai feroce carnivore, de o putere deosebita. Pandeste prada si se napusteste asupra ei infigandu-si ghearele cu multa forta. Ataca si omul, vanarea lui este foarte periculoasa.
LEUL - Stapanul pustiului, traieste in stepele din Africa si Asia. Porneste la vanat numai noaptea, infricosand animalele cu urletul lui. Prada, constand din antilope, gazele, zebre, etc., intai o sfasie cu ghearele-i taioase, apoi o transporta pana la adapostul lui.
ELEFANTUL - Cel mai mare animal de pe uscat, traieste de obicei in turme, in padurile dese din Africa si Asia. Desi atat de masiv, este uimitor de sprinten; o turma intreaga poate merge prin padure fara sa fie auzita. Este vanat pentru coltii de fildes.
*traiesc in zonele polare
RENUL - Traieste in regiunele nordice ale Europei si Americii de Nord. Domesticit, aduce mari foloase locuitorilor: carnea, laptele, blana si coarnele sale sunt valorificate; de asemene, fiind foarte rezistent la frig, este folosit la caratul poverilor si alte munci.
PINGUINUL - Este pasarea caracteristica Antarcticii, unde traieste in colonii numarand adesea sute de mii de exemplare. Se misca greoi pe gheata, dar inoata si se scufunda cu viteza mare. Hrana pinguinului este pestele.
URSUL POLAR - Cel mai puternic carnivor, traieste in regiunea Polului Nord. Inoata cu multa usurinta si este un vanator foarte siret. Se hraneste iarna cu peste, foci, morse, iar vara cu fructe si diferite plante. Este vanat pentru blana si carnea sa.
FOCA - Este raspandita mai ales in regiunile nordice. Perfect adaptata la viata acvatica (inoata extraordinar de bine), poate sta mult timp sub apa; pe uscat se misca groi, tarandu-se pe cele doua picioare din fata. Vaneaza numai noaptea prada pe care si-o gaseste in mare. Este vanata pentru untura si pielea ei.
PASARI care:
*traiesc in curtile oamenilor
COCOSUL SI GAINA - Au inceput a fi domesticite in India, in anul 3000 i.e.n. Astazi, prin incrucisari si selectionari, s-a ajuns sa se obtina sute de rase si sa fie crescuti in crescatorii foarte mari.
CURCANUL - Este originar din Mexic si a ajuns in Europa in secolul XVI. Coada poate s-o intinda in forma de evantai. Carnea de curcan, alba si foarte gustoasa, este apreciata mult.
GASCA - A fost domesticita din vremuri foarte indepartate. Pentru a se obtine specii care sa dea cat mai multa carne, grasime, oua si puf, prin incrucisari si selectii, s-au realizat cateva rase. Inoata bine.
RATA DOMESTICA - Ruda a ratei salbatice, sta ceasuri intregi in apa. Inoata bine, are un mers greoi, leganat. Este crescuta pentru carne si oua.
*traiesc pe ape
RATA SALBATICA MARE - O gasim la noi in preajma apelor dulci. Isi face cuibul in stufarisul de pe mal sau in scorburi. Este o foarte buna inotatoare si o zburatoare rapida. Nu migreaza.
PELICANUL - Este cea mai mare pasare inotatoare. Ciocul are un format special, ca un sac cu capac. Zboara cu usurinta ridicandu-se direct din apa. Se hraneste cu peste. La noi poposeste in Delta Dunarii si este considerat monument al naturii.
GASCA SALBATICA - Soseste la noi, in Delta si la Dunare, in martie si pleaca in octombrie. Zboara si inoata bine, dar si pe uscat umbla cu usurinta. Hrana si-o gaseste pe uscat, mai ales in semanaturi si lanuri, unde produce, uneori, pagube insemnate.
LEBADA - Impresioneaza prin gratia trupului, inotul maiestuos si albul stralucitor al penajului. Desi e pasare de apa, cuibul si-l face pe uscat. Se misca foarte greoi pe pamant. Se hraneste cu iarba, seminte, moluste, etc. Este o pasare migratoare.
*traiesc in paduri si in munti
BUFNITA - Este o pasare de noapte, raspindita in toata tara. Vaneaza popandai, soareci, iepuri, etc. Zboara fara a face zgomot si are auzul si vazul foarte dezvoltate. Glasul ei "uhu-uhu" se aude mai ales in noptile cu luna.
ULIUL PORUMBAR - Este cea mai crunta pasare rapitoare. Ataca vietuitoarele si din zbor, si de pe pamant, cu multa siretenie si dibacie. Isi face cuibul in paduri, in varful copacilor. Este o pasare daunatoare.
SOIMUL - Are un zbor fulgerator, mai mult planat, vaneaza prada din zbor. Este raspandit mai ales pe langa Dunare si Delta Dunarii. Este o pasare care aduce multe pagube.
ACVILA DE MUNTE - Traieste an Muntii Carpati, la altitudini mari, avandu-si cuibul printre stanci. Are un zbor deosebit de maiestuos. Vaneaza pana la marimea iepurelui, asupra carora se repede din zbor. Vanarea ei este interzisa, fiind declarata monument al naturii.
*canta
PRIVIGHETOAREA - Prefera desisurile padurilor de ses. Cantecul ei minunat, cu multe triluri, il putem auzi mai ales noaptea. Unele specii canta numai ziua. Este o pasare migratoare.
CUCUL - Este unul dintre primii vestitori ai primaverii. Padurea rasuna de glasul lui, din primavara pana in luna iunie. Nu-si face cuib si-si depune ouale in cuiburile altor pasari.
CIOCARLIA DE CAMP - Soseste la noi la inceputul primaverii. Se ridica pentru a canta, la cateva sute de metri, si revine in acelasi loc. Cuibul si-l face printre semanaturi.
MIERLA - Este foarte raspandita la noi in tara, atat la munte, cat si la ses. Cantecul ei se aseamana cu un cantec de flaut. Nu migreaza iarna.